گربه وحشی یا سیاه گوش از جمله حیواناتی است که در ارتفاعات روستای الکران یافت می شود و در اواخر فصل پاییز ، بهار چندین بار دیده شده و می شود البته به ندرت.

هنوز نوع و سرده این گربه سان تشخیص داده نشده ولی توسط بسیاری از اهالی و از تصاویر و مشخصات به دست آمده تایید شده است که از خانواده گربه وحشی است.

همچنین بعضی از اهالی به ۲ گونه بودن آن ها اشاره می کنند ! که به گفته آنها گونه دوم از نظر جثه و رنگ ، ظاهر تفاوتی هایی دارد و کوچک تر است.

گربه وحشی مانند بیشتر گوشتخواران اغلب شب فعال است . به این معنا که روزها در لانه اش ، که در حفره های میان سنگهاست ، به استراحت می پردازد و شب ها از لانه خارج می شود .
وجود چنین حیوانات نادر در بخش ارشق یا مشگین شهر باعث ایجاد پارک های وحشی و جذب گردشگر و از لحاظ اکو توریسمی باعث جذب فراوان طبیعت گردان می شود که در نتیجه باعث رشد اقتصادی خواهد شد.

در گفتگویی که با علی فولادی (تهیه کننده و عضو تیم مستند سازی آزاد ساولان) داشتیم به این موضوع اشاره شد و تصمیم گرفته شد که در بهار سال ۹۵ به ارتفاعات مرزی (الکران) با همکاری پایگاه فرهنگی پژوهشی الکران سسی اقدام به تهیه “مستند حیات وحش ارشق (رضی) ” می شود.

این مستند که حدود ۱۰ شبانه روز پس از انتخاب مکان و برپایی چادر در ارتفاعات تصویربرداری می شود به همکاری خوب و بالای اهالی و تیم مستندسازی آزاد ساولان در تکمیل این پروژه نیاز دارد .
لاذم ذکر است که چندی وقت پیش بود که خبرهایی ضد نقیص از دیدن لاشه این گربه توسط اهالی شنیده شد!

همچنین دوستانی (از مناطق مختلف) برای ما گزارش دادند :
یاشار می گوید: بنده خودم با این حیوان روبرو شدم البته زمانی که در روستا ساکن بودیم و شاهد دریده شدن سگهایم توسط این درنده بودم !
مجتبی هم در این مورد گفت: بله تا کنون خوده بنده ۲ عدد از این گربه سان را در ارتفاعات دیده ام وتقریبا تا پاییز امسال هر سال این حیوان درنده را می بینیم

این گونه جانوری کمیاب و با ارزش کشورمان که جزء ذخایر ژنتیکی این مملکت بشمار می آید، متاسفانه با بیماریهایی همچون قند خون، انگل موجود در سرگین و … با مرگ دست وپنجه نرم می کند،در حالی که متخصصان علوم طبیعی و حیات وحش کشورمان براحتی می توانند در خصوص این نمونه، مطالعات علمی بسیاری انجام دهند اما دریغ !

وجود چنین حیوانات نادر در بخش ارشق یا مشگین شهر باعث ایجاد پارک های وحشی و جذب گردشگر و از لحاظ اکو توریسمی باعث جذب فراوان طبیعت گردان می شود که در نتیجه باعث رشد اقتصادی خواهد شد. و مسولیین و برخی افراد هم توجهی به این پتانسیل ها نکرده و راحت از کنار آن می گذرند … امیدواریم قبل از اینکه حیوانات بومی این منطقه نابود شوند ، حفاظت های لازم صورت بگیرد و تنها به یک تابلو “شکار ممنوع” اکتفا نشود.

گربه وحشی

اندازه‌ها : طول سروتنه ۸۰ تا ۱۳۰ سانتی‌متر، دم ۱۱ تا ۲۴ سانتی‌متر، ارتفاع ۵۰ تا ۷۰ سانتی‌متر، وزن ۱۸ تا ۳۸ کیلوگرم.
عادات: صبح زود و غروب بیشترین فعالیت را دارد. اواسط روز و شب استراحت می‌کند. به صورت انفرادی زندگی می‌کند. در یک شب به طور متوسط تا ۲۰ کیلومتر راه می‌رود. زمستان‌ها در تعقیب طعمه به مناطق پائین‌تر می‌آید و اگر طعمه کم باشد بیشتر از ۱۰۰ کیلومتر مهاجرت می‌کند. معمولاً در زیر صخره‌ها و گیاهان انبوه لانه می‌سازد. طعمه خود را با کمین کردن و پریدن بر روی آن شکار می‌کند.
غذا: از پستانداران کوچک به اندازه موش تا شوکا، بچه گراز، روباه، گربه وحشی و نیز پرندگان، خزندگان و حشرات تغذیه می‌کند. اغلب سر طعمه خود را گاز می‌گیرد. سیاه گوش قادر است حیواناتی که سه تا چهار برابر بزرگ‌تر از او هستند را شکار کند. گاهی اوقات طعمه را به مدت چند روز تعقیب می‌کند و در فرصتی مناسب دزدانه به او نزدیک می‌شود و در نهایت با هجومی ناگهانی او را می‌گیرد. معمولاً پس از شکار، طعمه را به محل امنی منتقل می‌سازد.
همچنین بعضی از اهالی به ۲ گونه بودن آن ها اشاره می کنند ! که به گفته آنها گونه دوم از نظر جثه و رنگ ، ظاهر تفاوتی هایی دارد و کوچک تر است .
” این حیوان در لیست سرخ IUCN در رده آسیب پذیر قرار گرفته است ”
تولیدمثل: جفت‌گیری در اواسط زمستان انجام می‌گیرد. پس از حدود ۷۰ روز، یک تا چهار بچه می‌زاید. چشم بچه‌ها پس از ۱۲ روز باز می‌شود، تا یک سالگی وابسته به مادرند. در دو سالگی می‌توانند تولیدمثل کننند. طول عمر در اسارت حدود ۲۱ سال است.
گربه وحشی مانند بیشتر گوشتخواران اغلب شب فعال است . به این معنا که روزها در لانه اش ، که در حفره های میان سنگهاست ، به استراحت می پردازد و شب ها از لانه خارج می شود .